Ramazanda Tüketilebilecek Bitki Çayları ve Gıda Takviyeleri Nelerdir?

Ramazanda Tüketilebilecek Bitki Çayları ve Gıda Takviyeleri Nelerdir?

Ramazan ayı, sahur ve iftar sofralarında bir araya gelinen; en sevilen yemeklerin tüketildiği, kişilerin birbirinin halinden daha iyi anladığı dönem olarak kabul edilir. Tüm bu güzellikler içinde zaman zaman hazımsızlık ve mide ekşimesi gibi çeşitli mide rahatsızlıkları, gaz sancısı, tansiyon düşüklüğü gibi sağlık sorunları meydana gelebilir. Bu yazıda Ramazan ayında vücut direncini artırmaya, kan şekerini düzenlemeye yardım eden ve oluşması muhtemel şikayetlerin önüne geçmek için tüketilebilecek bitkisel çaylar ve bazı gıda takviyeleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Ramazan Ayında Tüketilebilecek Bitki Çayları

Ramazan ayında kendinizi oldukça aç hissetmeye başlayabilirsiniz. Kan şekeriniz düşebilir; iftar sonrası sindirim sorunları yaşayabilirsiniz. Oruç döneminde vücudunuzun ve özellikle sindirim sisteminizin bu duruma alışması birkaç gün alabilir. İlk birkaç günlük dönemde ve Ramazan ayının devamında vücudun bu durumla başa çıkabilmesi için yapılabilecek pek çok farklı yöntem bulunur. Bunlardan biri de bitki çayları tüketmektir. Peki Ramazan ayında hangi bitki çayı tüketilmeli ve bu çayların olası sağlık yararları nelerdir?

Rezene Çayı

Yüzyıllardır şifalı bitki olarak tüketilen rezene çayı, rahatlatıcı bir kokuya ve hafif acı bir tada sahiptir. Rezene çayı, sindirim sorunlarının giderilmesine; hormonların düzenlenmesine ve hafızanın iyileşmesine yardımcı olabilir. Antimikrobiyal ve antiviral bir ajan olarak kabul edilmesi nedeniyle bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarını destekleyebilir. Rezene çayı içtiğinizde, antioksidanlar kanınızdaki oksidatif hasarlarla savaşan moleküllere bağlanır. Bu, böbrek ve karaciğerdeki yükü azaltabilir; yeni hücre üretimine yardımcı olabilir. Ramazan ayında özellikle iftardan sonra, rezene çayı içerek şişkinlik probleminizi giderebilirsiniz. Mide rahatsızlıklarının ve ishalin rahatlaması için de rezene çayı tüketebilirsiniz. Rezene çayı aynı zamanda nefesin tazelenmesi için de tüketilebilir. Sahurda rezene çayı içerek, nefesinizin kötü kokmasına neden olan patojenleri temizleyebilirsiniz.

Melisa Çayı

Ramazan ayında açlık ile geçen sürenin uzaması, kişinin kendini daha sinirli hissetmesine neden olabilir. Ramazan ayında melisa çayı içmek, sinirlilik ve kaygı belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir. Melisa çayının rahatlatıcı özellikleri gevşemenizi ve gerginliğinizi atmanızı sağlayabilir. Eğer iftardan sonra karın ağrısı ve gaz sancısı gibi mide rahatsızlıklarından şikayet ediyorsanız melisa çayı içmeyi düşünebilirsiniz. Çünkü melisa çayının sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri olabilir. Sindirim sisteminiz üzerindeki potansiyel etkisi göz önüne alındığında melisa çayı, bulantı hissini hafifletmeye de destek sağlayabilir. Ayrıca melisanın baş ağrılarına katkıda bulunabilecek kan damarlarını gevşetmeye yardımcı olabileceği de düşünülür. Eğer Ramazan ayında bu gibi şikayetlerinizde artış gözlemliyorsanız melisa çayına bir şans verebilirsiniz.

 

Papatya Çayı

Ramazan ayında iftar sonrasında kan şekerinizi düşürmek için papatya çayından faydalanabilirsiniz. Bunun yanı sıra papatya çayı, Ramazan ayında artış gösteren sindirim problemlerinin giderilmesine de yardımcı olabilir. Papatya çayının mideyi rahatlatmaya destek olduğu, mide bulantısı ve gaz problemlerinin giderilmesine yardım ettiği uzun zamandan beri bilinir. Farklı bir deyişle papatya çayı, antiinflamatuvar etkileri sayesinde  ishale, mide yanmasına, mide bulantısına ve gaz sorunlarına karşı koruma sağlayabilir. Bu özellikleri nedeniyle papatya çayı hem iftarda hem de sahurda tüketilebilir.

Bu ve bunlar gibi sağlık faydaları ile ilişkili olabilen pek çok bitki çayı bulunur. Bitki çayları aktif maddeler içerir. Aktif maddelerin ilaçlarla etkileşime girebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Her zaman olduğu gibi Ramazan ayında da bitki çaylarını önerilen miktarlardan fazla içmemeniz önerilir. Son olarak, keyif aldığınız, vücudunuza iyi gelen ve oruç dönemini keyifle geçirmenize yardımcı olan bitki çaylarını tercih etmeniz tavsiye edilebilir.

Ramazan Ayında Tüketilebilecek Gıda Takviyeleri

Diyet takviyeleri; vitaminler, mineraller, bitkiler, amino asitler, enzimler gibi çeşitli bileşenleri içerebilir. Hap, jel, kapsül, sakız, toz, içecek veya yiyecek gibi çeşitli şekillerde piyasada bulunabilir. En yaygın örnekleri arasında multivitaminler, probiyotikler ve bitkisel takviyeler bulunur. Peki Ramazan ayında tüketilebilecek gıda takviyeleri hangileri?

Andız Pekmezi

Andız, antioksidan özellikleri ile bilinen bir bitkidir. Kan yapıcı özelliklere sahiptir. Ramazan ayında andız pekmezi tüketerek ağız kokusu sorununu giderebilirsiniz. Andız pekmezi, Ramazan ayında daha sık görülen sindirim problemleri, mide rahatsızlığı, mide mukozasının iltihabı ve gaz şikayetlerinin giderilmesine yardımcı olabilir. Andız pekmezi genel sinirlilik halinin ortadan kaldırılmasına da destek olabilir. Bu gibi şikayetlerin önüne geçmek için, Ramazan ayında andız pekmezi kullanmayı değerlendirebilirsiniz.

 

Kayısı Pekmezi

Kayısı pekmezi, dengeli beslenmek isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği gıdalardan biridir. Antioksidan özelliğe sahip olan kayısı pekmezinin kansızlığa da iyi geldiği düşünülür. Kayısının bağırsak sağlığını iyileştirmeye destek olduğu ve potasyum içerdiği bilinir. Potasyum, sıvı dengesini korumak için sodyum ile yakından çalıştığından, yeterli alım şişkinliği önlemeye ve sağlıklı kan basıncını korumaya yardımcı olabilir. Bu nedenle Ramazan ayında kayısı pekmezi kullanmak fayda sağlayabilir.

 

Lahana Ekstraktı

Lahana ekstraktı son derece besleyici olan, C vitamini, K vitamini ve lif açısından zengin olan lahanadan elde edilir. Lahana ekstraktı, sindirim sistemimizi sağlıklı ve mutlu tutmaya destek olabilir. Yorgunluk ve halsizlik şikayetlerinin giderilmesine Ramazan ayında sıklıkla meydana gelebilen reflü şikayetlerinin azalmasına destek olabilir.

 

 

Kaynakça:

  1. https://www.healthline.com/health/fennel-tea#health-benefits
  2. https://www.healthline.com/health/lemon-balm-uses#headache
  3. https://www.medicalnewstoday.com/articles/320031
  4. https://www.healthline.com/nutrition/5-benefits-of-chamomile-tea#TOC_TITLE_HDR_4 
  5. https://recreation.ucsd.edu/2020/09/what-are-supplements/ 
  6. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-380/samphire
  7. https://www.gesundheitswissen.de/heilpflanzen/heilpflanzen-schmerzen/wacholder-als-heilpflanze/ 
  8. https://www.healthline.com/nutrition/apricots-benefits#TOC_TITLE_HDR_7 
  9. https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-cabbage#TOC_TITLE_HDR_5 
Bloga dön